Комита

komita1 (1)

Комита – Роман

„Комита” е наслов на новиот роман македонскиот писател Владимир Плавевски во издание на „Македоника литера”.

Романот се состои од пет делови и во него се отсликува амбиентот на македонската мачна реалност во почетокот на 20 век. Главниот лик, комитата Лазар ја посветува својата животна кауза на татковината, а неговиот лик е граден врз реконструкција на вистински настани.

Преводи

Романот е преведуван на бугарски.

Komita, bugarski

Go to Top